UNDOING MOVEMENT mozgás workshop - A tenni és lenni egyensúlya

2022. november 5. 09:00 - 12:30

 

 

3,5 órás mindfulness alapú mozgás workshop, maximum létszám: 15 fő

Fókuszban: kapcsolódás a talajhoz - a tenni és lenni egyensúlya

Az ősz közepén már vállunkon hordozzuk a teendők sokaságát, sokfelé szalad a figyelmünk, mókuskerékké váltak a hétköznapjaink. Gyakran tapasztaljuk, hogy felerősödött bennünk a stressz, a feszültség, olykor már fáradtak, demotiváltak vagyunk. Közben egyre hidegebbek és rövidebbek a nappalok, jól esne lelassulni, este otthon kicsit korábban megpihenni. Erre válaszul került a novemberi mozgás workshop fókuszába a „tenni” (doing) és „lenni” (being) egyensúlya. Annak is elsődleges és legnagyobb biztonságot adó alapja, a talajhoz, gravitációhoz való kapcsolódásunk. A workshopon a talaj használatával egy mozdulat, egy gyakorlat közben keressük a megfelelő erőfeszítést (izomtónust), ami szükséges ahhoz, hogy motiváltak legyünk, de közben ne okozzunk fölösleges feszültséget a testünkben. Néhányunknak ez motivációt, másoknak épp kikapcsolást fog hozni.

 

A workshop felépítése

 • Nyitókör: kapcsolódás, téma bemutatása, kapcsolódó megélések feltérképezése
 • Nagyjából 2,5 órányi mozgásanyag, 1 szünettel
 • Zárókör: megosztás

 

A workshopot vezeti: Kocsis Viki

Viki jógatanár, meditációoktató és health coach, a Yogayoga Budapest alapítója. A mozgás gyermekkora óta jelen van az életében. 2000 óta jógázik, néhány évig kortárs tánccal is foglalkozott Budapesten és Amszterdamban. 2006 óta tanít jógát, 2017 óta meditációt. Hollandiában és Németországban tanult különböző mozgástani módszereket mint például a Rolfing Movement, Body-Mind Centering, Somatic Yoga. Mesterei Donna Farhi, Leo Peppas és Giovanni Felicioni. 

Az Undoing Movement Viki saját jógagyakorlásának alapja, egy Hollandiában már hosszabb ideig futtatott, itthon azonban új projektje. Arra az igényre válaszol, hogy a jógaórákon a legkedveltebb gyakorlatok közé azok tartoznak, ahol mozgunk, de az arcizmok, ráncok mégis elengednek, ahol a testi feszültség ki tud oldani, ahol megélhetjük a jelenlétet és a nyugalmat. Ezt az igényt hangosította fel a legutóbbi csendes meditációs elvonulás saját élménye: mennyivel könnyebben megy a meditáció, a fókusz, a tudatos jelenlét gyakorlása, amikor nem „akarjuk” és „csináljuk” a meditációt, hanem elengedve a testi feszültséget csak „vagyunk” benne. További bemutatkozás ››

 

Részvételi díj:

12 000 Ft/ fő, amit jelentkezéskor kell megfizetni a következő számlaszámra: Kocsis Viktória EV. 16200199-11525442

Lemondási feltételek: 1 héttel az esemény előtt díjmentes, utána nem tudjuk visszautalni a befizetett összeget, betegség, váratlan esemény miatt sem.

 

 

Mi az UnDoing movement?

A hétköznapjainkat meghatározza a rohanás, a folyamatos fejtörés, agyalás, a bizonytalanságban való navigálás, a stresszel való megbirkózás. Mindeközben megfeledkezünk a testünkről: arról az alapvető és létfontosságú eszközünkről, ami az életünket adja, egész nap hordoz minket a rohanásban, és az utolsó pillanatig kitart mellettünk.

Sokszor akkor vesszük csak észre, hogy a testünk kimerült, amikor már betegek lettünk. Hogy az ülőmunkával túlterheltük a hátunkat, amikor már nagyon fáj a derekunk vagy a nyakunk. Hogy az idegrendszerünk túlpörgött, amikor folyamatosan konfliktusokba kerülünk vagy már egy jó ideje nehezen alszunk el.

Gyakran a mozgást választjuk a feszültség levezetésére, ám ekkor is ugyanazzal a túlzott erőfeszítéssel fogunk hozzá, amivel a hétköznapokban is működünk. Ezzel inkább csak tovább növeljük a belső és testi feszültséget, a testünkben megélt bezártságot, és olykor sérüléseket is okozunk. Vagy épp ellenkezőleg: nehezen vesszük rá magunkat a mozgásra, kimozdulásra, kevés a motivációnk.

Mivel szinte egész nap a fejünkben vagyunk, túlagyaljuk a gyakorlásunk is, fejből indulunk neki a mozdulatoknak vagy éppen az elképzelt tökéletes végrehajtására törekszünk, ami által veszítünk a mozdulat szabadságából, könnyedségéből. Mindezek eredményeként könnyen elszakadunk önmagunktól és sokat veszítünk a mozgás nyújtotta változás élményéből, minőségéből, lehetőségeiből.

 

Mit tanulhatsz egy UnDoing Movement workshopon?

Az UnDoing Movement egy olyan gyakorlásra hív, ami támogatni tudja a mindennapjainkat, a kihívásokban való navigálást, hiszen megtanuljuk, megtanulunk:

 • kapcsolódni a testérzeteinkhez, felébreszteni a testtudatosságunk,
 • békét kötni a testünkkel,
 • felébreszteni és újra bízni a testünk intelligenciájában,
 • ezáltal elengedni a ragaszkodásunk a külső formához, megengedni, hogy egy mozdulat, egy kifejezés létrejöjjön a számunkra lehető leginkább megfelelő, természetes és könnyed úton és formában,
 • hogyan hozzunk informált döntéseket a testükkel és a mozgással kapcsolatban, így elkerülhetővé válhatnak a sérülések,
 • hogyan nyissunk és kapcsolódjunk úgy a környezetünkhöz, másokhoz, hogy abban továbbra is biztonságban érezzük magunkat,
 • létrehozni a test és az elme harmóniáját, egyensúlyát, és így hosszú távon is fenntartható lesz a mozgásunk, bármilyen mozgásformát is választunk.

 

Az UnDoing gyakorlás 3 kulcsa

Megengedés

Megengedni magunknak, hogy egy mozdulat úgy jöjjön létre, hogy abban az erőfeszítés a lehető legkevesebb, de mégis elégséges. Ahol felfedezhetők alternative utak. Ami úgy biztosít lehetőséget valami új felfedezéséhez, hogy közben biztonságot is ad. Mozgás közben elengedjük a fejünk általi kontrollt és ismét teret adunk a test intelligenciájának. A megengedés a mozgás közben gyakran tapasztalt túlzott erőfeszítés kiegyensúlyozását szolgálja. Más esetekben pedig éppen a túl alacsony motivációt tudja növelni. Létrejön egy könnyed, felszabadult gyakorlás. A tevés (doing) helyett a levés (being) áll a középpontban.

Mindfulness

Az egész gyakorlást átszővi a tudatos jelenlét, éberség gyakorlása. Bár hiszek abban, hogy ha a test megtanul egy mozdulatot, azt nem felejti el, mégis pillanatról pillanatra változhat, hogyan történik meg ugyanaz a mozdulat és mi történik velük és bennük egy mozdulat közben. Fontos, hogy megmaradjon a nyitottságunk, érdeklődésünk, elfogadásunk arra, hogy az adott pillanatban hol és hogyan vagyunk, mozgunk.  Mozgás közben a figyelemnek többféle tárgyát (horgonyát) is megismerhetjük. Ilyen például a légzés, a testérzetek észlelése, a talajjal, gravitációval való kapcsolódás, a körülöttünk lévő tér észlelése és az ahhoz való kapcsolódás az érzékszerveinken keresztül, a mozdulat indító, sőt azt megelőző momentuma, páros munkában a másikhoz való kapcsolódás. Mindeközben teret engedünk annak, hogy figyelmünk a felmerülő gondolatokat, érzéseket, képeket is észlelhesse, befogadhassa.

Vizsgálódás/felhatalmazás

Mivel mozgásról van szó, fontos felismernünk, hogy mi a gyakorlás haszna számunkra és mik a benne rejlő kockázatok. Például mi segíti a bennünk lévő feszültség elengedését, a testi feszültségek mögött milyen mentális tartalmakat fedezünk fel, hogyan szüntethető meg a hátfájásunk, mitől alszunk jobban, de az is, hogy hogyan tudjuk a serüléseket elkerülni, hol vannak a testi és mentális határaink. Megtanulunk informált döntéseket meghozni mozgás közben, ami támpontot adhat a mindennapjainkban meghozott döntésekhez is.

 

Kinek ajánljuk az UnDoing Movement workshopokat?

Mindenkinek, aki:

 • ülve meditál és szeretné gyakorolni a tudatos jelenlétet mozgás közben
 • szeretne lekapcsolni az egész napos tevésből, megállni, szünetet tartani, lenni
 • szeretne a testéhez könnyebben kapcsolódni, a testtudatosságát felébreszteni, mélyíteni
 • táncos, aktív sportoló, jógás, és keresi, hogyan tudna kevesebb erőfeszítéssel mozogni
 • szeretné mozgás közben megélni a nyugalmat, a könnyedséget, a lágyságot
 • hátfájós, vagy fájnak más ízületei és szeretne ezen enyhíteni
 • keresi az átmenetet a meditációs párnán vagy relaxáció közben megélt lecsendesedés és a hétköznapi rohanás között
 • vagy esetleg nem mer elmenni edzésre, mozgásórára, mert fél attól, hogy nem tudja jól kivitelezni a gyakorlatokat

 

Az UnDoing Movement az alábbi módszertanokat ötvözi:

 

A workshop a következő minőségeket fejlesztheti benned:

 • Felhatalmazás és megengedés
 • Tudatos jelenlét mozgás közben
 • Biztonságérzet megteremtése
 • Könnyed, szabad mozgás
 • Fejünkből a testünkbe
 • Testi és belső feszültség elengedése
 • Motivációt találni
 • Egészséges test, egészséges gerinc
 • Lenni (being) állapot megtapasztalása
 • Test és elme egyensúlyban
 • Testtudatosság felébresztése
 • Érintés – az érzékszervek érintése
 • Éber kapcsolódás a környezetünkhöz

 

Visszajelzések Viki óráiról

"Néhány hete járok Vikihez jógázni. Nagyon tetszik, hogy kevesen vagyunk, ad elegendő időt a gyakorlatok elvégzésére, odafigyel és vigyáz ránk, segít és alternatívát ad, ha valamelyik gyakorlat elvégzése nehezebben megy. Komoly anatómiai és élettani ismeretekkel rendelkezik, amihez kedvesség, intelligencia és alázat párosul. Nekem sokat adnak a foglalkozások, mert itt tapasztaltam meg először, amit a többi jóga tanár mellett hiányoltam: a befelé figyelés lehetőségét, ami lehetővé teszi az ön-megtapasztalást, ön-megismerést, tanulást." (Tibi)

„2 dolog fontos számomra egy szellemi, testi gyakorlással ötvözött út megkezdésénél. Az egyik, hogy hiteles legyen a közvetítő (jelen esetben Kocsis Viki) és olyan érzést, érzetet hagyjon bennem, hogy "elindultam" végre. Itt mind a kettő maradéktalanul meg van. Köszönöm!” (Emese)

„Nagyon köszönöm a péntek reggeleket! A nyugalommal, de energiával teli légkört, a szakmai hozzáértést, az odafigyelést. Szeretettel ajánlom mindenkinek!” (Orsi)

„Viki órája nagyon jól kiegészíti a súlyzós és kardiós edzéseimet. Az intenzív edzések mellett szükségem van a lágyság megélésére is, ahol nem a teljesítményen és határaim feszegetésén van a hangsúly, hanem önmagamon. Nagyon jól esett lelazítani merev izmaimat, befelé figyelni. A környezet és Viki személyisége nyugalmat áraszt, ez egy olyan 1,5 óra, ahol teljesen kizárhatom a külvilágot. A gyakorlatok könnyen kivitelezhetőek és élvezetesek voltak, az óra végi meditáció a levendulás szemzsákkal pedig teljessé tette a testi-lelki felfrissülést.” (Eszter)

 

Szeretettel várunk!


© SlowTime 2023
Hírlevél

© SlowTime 2023